Het coronavirus: waar kun je op terug vallen?

Ik ben zelf diep onder de indruk van alle maatregelingen die na vandaag, zondag 15 maart 2020, volgen. Er is een wereldwijde pandemie, Nederland gaat de komende 3 weken op slot. Scholen en kinderopvang, horeca, sport-, en fitness bedrijven moeten sluiten tot zeker 6 april. Wat er daarna gaat gebeuren, dat is niet te voorspellen.

Ik schreef op vrijdag 13 maart het volgende bericht op social media:

Cash is King

Corona of niet, zonder cash geen toekomst. Het draait er uiteindelijk wel om hoeveel geld er op jouw bankrekening staat. Dit bepaald hoe lang jij het in tijden van crisis vol kunt houden. Wacht niet af, kom in actie. Neem maatregelingen die voor jouw bedrijf en jouw financiën noodzakelijk zijn om deze crisis voor te blijven.

De tijd is onzeker, hoe lang gaat het duren, welke maatregelingen volgen nog. Niemand heeft daar een antwoord op. Mijn advies: sla niet in paniek, maar ga niet zitten wachten. Ik denk dat deze maatregelingen bijna iedereen treffen, dus je kunt maar beter voorbereid zijn.

  • Controleer hoeveel buffer je hebt. Welke termijn kun je overbruggen zonder in de stress te moeten schieten? Kun je je vaste kosten blijven betalen? Kun je jezelf nog een salaris betalen?
  • Maak een inschatting van de hoeveelheid omzet er de komende 2 maanden zeker binnen komt. Kun je hier je kosten van betalen, kun je jezelf dan nog betalen.
  • Zorg dat je de btw die je moet afdragen veilig stelt. Maak dit bedrag niet op, ook niet in noodgevallen. De aangekondigde uitstel van belastingbetaling klinkt leuk, maar gaat niet zomaar op.
  • Kijk of je kosten kunt besparen. Pak de bankafschriften van de afgelopen 2 maanden erbij en kijk welke kosten je kunt schrappen of beperken.
  • Maak geen onnodige kosten. Kijk welke kosten je uit kunt stellen. Wees nu ook voorzichtig met grotere investeringen. Je kan je geld maar 1x uitgeven.

Natuurlijk gaan deze opties niet voldoende zijn voor iedereen. Deze week ga ik proberen om zoveel mogelijk van mijn klanten te bellen. Ik wil weten hoe het ze treft, hoe ze er financieel voor staan, of we een plan kunnen bedenken om dit samen aan te pakken. Ik laat mijn klanten niet wachten, wij komen samen in actie.

Vanuit de overheid komen er langzaam ook regelingen op gang. Wil jij weten welke regelingen er voor jou beschikbaar zijn?

Check dan https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/

De regelingen zullen waarschijnlijk dagelijks een update krijgen. Vandaag zijn er zelfs al meerdere aanvullingen gekomen. Laat je goed adviseren, maar houd zelf ook ogen en oren open. Twijfel je ergens over, raadpleeg dan altijd een adviseur.